Tracy Hogg heeft heel wat families op weg geholpen die in nood bij haar aanklopten. Ze wisten niet hoe ze verder moesten omdat de pasgeboren baby veel bleef huilen. Ze verbleef daarvoor een paar dagen bij de familie en hielp hen met hun ritme en de juiste actie in reactie op het huilen. Haar eerste actie daarin is de baby te leren kennen. Wat is dit voor een mensje? Welke behoeften heeft hij? En zo bekeek ze ook de kraamtijd: een tijd om elkaar te leren kennen.
Helaas is ze veel te vroeg overleden, anders was ik haar zeker op gaan zoeken. Ik werd namelijk heel nieuwsgierig hoe ze dat met haar eigen gezin regelde. Haar boek: ‘Wat je baby vertelt’ – wat ze samen met Melinda Blau heeft geschreven – zit boordevol praktische tips en ezelsbruggetjes.
Ze onderscheidde vijf verschillende typen baby’s:
- De engelachtige baby
- De volgens-het-boekje baby
- De gevoelige baby
- De pittige baby
- De mopperige baby
Elk van hen heeft een andere intentie in de aanpak nodig. Maar voor allen geldt: ‘baby’s van ouders die hun best doen hen te begrijpen en in hun behoefte te voorzien, zijn baby’s die zich veilig voelen. Ze huilen niet wanneer je ze op bed legt, omdat ze op zichzelf vertrouwen. Ze ervaren hun omgeving als een veilige plaats en wanneer ze ergens last van hebben of pijn krijgen, is er iemand die ze helpt. Deze baby’s vragen later minder aandacht en kunnen zichzelf beter bezighouden dan kinderen wier ouders hen lieten huilen of hun verlangens voortdurend verkeerd begrepen.’ Tracy Hogg
‘Elke baby is een mens met een eigen taal, eigen gevoelens en een eigen unieke persoonlijkheid. Hij verdient daarom ons respect’, aldus Tracy Hogg.
In haar boek ‘wat je baby vertelt’ vertelt ze over de verschillende vijf typen baby’s en waarin ze verschillend benaderd moeten worden.
Begrijpen wat je baby vertelt als hij huilt, kun je ook door je dag in te delen naar het eet-slaapritme van je baby. Het acroniem FIJN geeft daar handvatten aan. Zo’n periode duurt in het begin 2,5-3 uur. Met het ouder worden wordt die periode natuurlijk ook langer.
F = flesje of de borst
I = in actie
J = jij gaat slapen
N = nu ben ik aan de beurt
Opvallend is de overeenkomst met het ritme bij Emmi Pikler: verzorgen, spelen, slapen. Meer hierover vind je in mijn blog over Emmi Pikler. Ook bij Tracy Hogg gaat het slapen op het eerste signaal: gapen, in de ogen wrijven, en beetje zeurderig/jammerig worden. Dan breng je je kindje meteen naar bed. Als je even wacht huilt hij echt of komt over de slaap heen. Mijn ervaring met mijn dochter was dat ze dan heel druk werd. Het leek wel of ze nooit moe werd. Tot ik me realiseerde dat ze dan al over haar slaap heen was. De drukte die ze liet zien was haar manier om te laten zien dat ze moe was. Dat hielp me ook om te weten dat ze naar bed moest.
Een ander acroniem dat Tracy Hogg gebruikt als de baby huilt is KALM. Dit betekent: niet meteen oppakken, jezelf eerst de tijd geven om te zien wat je baby zegt in zijn huilgeluid en in zijn bewegingen.
K = Kijk. Realiseer je dat huilen de enige taal is van je baby.
A = Aandachtig. Wat doet je baby? Wat gebeurt er in de omgeving?
L = Luister. Wat betekent dit speciale geluid?
M = Maak wat je doet afhankelijk van wat je hoort, ziet en daaruit kunt concluderen.
Ook adviseert Tracy om voordat je bij je huilende baby de kamer binnen gaat, je voor de deur eerst probeert zo kalm mogelijk te worden. Dat doe je door je eerst op jezelf te richten en je bewust te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Hoe rustiger je bent als je naar je huilende baby gaat om hem te troosten, hoe meer kans van slagen je hebt.
Wat voor manieren heb jij om rustiger te worden? Is het iets wat je zegt tegen jezelf, bijvoorbeeld ‘rustig maar’ of wat je in je lichaam voelt? Of maak je een beeld, bijvoorbeeld jezelf zien zitten op een ligstoel op je favoriete plek. Ieder heeft zijn eigen manier. Hoe vaker je die gebruikt, hoe sneller je hem kunt oproepen, zodat je hem kunt gebruiken als je het nodig hebt. Deel het in het commentaarveld.