De vroege hechting

Met een goede hechting kan je kind makkelijk floreren. En bij het ontbreken ervan, kan het op elk niveau juist wat moeizamer gaan. Het heeft namelijk invloed op hoe je kind zich in de wereld voelt en hoe je kind zich in zichzelf voelt. Ze noemen een goede hechting ook wel een zekere basis tegenover een onveilig basis als die hechting niet goed verloopt. Hoe ontstaat hechting tussen moeder en kind en tussen vader en kind?

Hechting door kijken, ruiken en horen

De eerste tijd na de bevalling blijkt een heel belangrijk moment voor het ontstaan van hechting. Het eerste uur na de bevalling is de pasgeboren baby helder en wakker. Moeder en kind kijken elkaar in de ogen en er ontstaat een stroom van liefde van de moeder naar haar kind. Het is een warme stroom waarin de pasgeboren baby zich voelt opgenomen. Het geeft een geruststellend gevoel van veiligheid na al het geweld van de bevalling. En helpt om te wennen aan het nieuwe van de situatie buiten de baarmoeder. De moeder bestudeert het gezicht van haar kind terwijl de baby het gezicht van de moeder inprent. Ook ruikt het mama en prent het de geur in, zodat de baby moeders geur eigenlijk al meteen herkent. Het hoort de stem van de moeder die rustig en kalmerend praat. Het herkent de klank, intonatie en ritme van moeders stem en het geluid is opnieuw geankerd, nu zonder het dempende karakter van binnenin de baarmoeder.

Tegelijk gebeurt er in de moeder iets wat ook gebeurt als je hevig verliefd bent. De stroom van liefde brengt de aanmaak van een hormoon op gang: oxytocine. Dit hormoon helpt om beschermende, zorgzame en liefdevolle gevoelens voor haar baby te voelen. Ook stimuleert oxytocine de melkproductie in de borstklieren.

Liefde en verantwoordelijkheid

vader met pasgeboren kindIs de vader bij de bevalling dan komt bij hem een soortgelijk proces op gang. De baby maakt vaderlijke gevoelens in hem wakker, waar hij misschien daarvoor nog aan twijfelde of hij die wel had. Beschermende en liefdevolle gevoelens voor deze baby die zijn genen draagt, zijn eigen kind. Bij het eerste kind komt een gevoel van verantwoordelijkheid ervoor omhoog en voor het zojuist ontstane gezin. De kwetsbare positie van de kraamvrouw versterkt dat en bewondering voor wat zij zojuist heeft moeten dragen gedurende de bevalling. Soms kan dat verantwoordelijkheidsgevoel zo heftig zijn, dat het zwaar voelt in plaats van licht en blij. Ik heb weleens een klant gehad met rugpijn en op mijn vraag sinds wanneer hij daar last van had, bleek dat sinds de geboorte van zijn eerste kind. De verantwoordelijkheid voelde hij kennelijk als een zware last.

Vroege hechting in stapjes

In dit filmpje vlak na de geboorte zie je hoe hechting tot stand komt. Het is van het Maxima Medisch Centrum en het laat de 9 instinctieve fases van de baby vlak na de geboorte zien.

Gaat het altijd zo mooi? Helaas niet en er zijn gelukkig veel meer mogelijkheden om aan de hechting te werken dan in dit vroege stadium. Daarover vertel ik een volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.