Praten tegen je baby

Begrijpen kan hij het misschien nog niet meteen, maar praat tegen je baby vanaf dag één. En buig daarbij naar je kind toe, want dan kan hij beter zien wat je met je mond doet als je praat. Dat is ongeveer het scherptegebied van de ogen, ongeveer de afstand tot je gezicht als je baby aan de borst ligt of de fles krijgt. De natuur heeft dat heel goed geregeld. Al de rest heeft je baby nog niet nodig.

Het horen van de menselijke stem is erg kalmerend en bij voorkeur de stemmen die al in de baarmoeder te horen waren, dus in ieder geval de moeder. Daarnaast helpt het je kind als je je aanwent om alles wat je gaat doen, eerst hardop aan je kind te vertellen. En als je het daarna doet, ondersteun je dat door hardop te zeggen wat je doet.

Je hoort vaak mensen automatisch in een hogere toonhoogte praten en dat is precies waar baby’s van houden. Maar je hoeft niet je taal aan te passen, je mag gewone zinnen zeggen. Hoe meer je kind taal tegen hem hoort spreken, hoe sneller zal hij zelf gaan spreken en hoe taalvaardiger hij zal zijn.

Zingen met je kind is een geliefde activiteit. Het kan je kind kalmeren en stimuleert het taalgebied. Daarnaast is het, door het ritmische en het herhalende wat er in de muziek zit, en vaak ook in de tekst, ook een begin van rekenen. Het activeert ook het geheugen en te kunnen gaan verwachten wat gaat komen. Verder geeft het een geweldige verbinding met je kind als je al zingend en dansend met je baby in je armen door de kamer gaat. Of als je op de commode beweegliedjes zingt en de bewegingen met je baby’s armen en benen mee maakt, zoals in ‘Klap eens in je handjes’.

Toen ik mijn baby kreeg bleek ik alle wiegeliedjes te kennen. Ik wist helemaal niet dat ik het in me had, maar alle liedjes uit het boek met oude bakerrijmpjes en liedjes kende ik. Ik was daarover verbaasd, omdat ik geen herinnering heb aan mijn moeder zingend, ook niet toen ik al ouder was bij mijn twee jongere broertjes.

Die communicatie met je kind in het begin is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Je net geboren baby kan jou niet meteen begrijpen. Daarom voelt het een beetje belachelijk om tegen hem te praten. Je kind kan dan wel niet de woorden begrijpen, hij begrijpt wel de toon en vindt het heerlijk wanneer er tegen hem gepraat wordt. Hij voelt zich dan gezien en begrepen wat een stevige basis legt voor zijn psychisch functioneren. Een kind wat zich gezien en begrepen voelt, zal veel meer zelfvertrouwen hebben en veel veerkrachtiger zijn als de omstandigheden even niet zo ideaal zijn.

Daarnaast herkennen baby vrijwel onmiddellijk na de geboorte hun eigen moedertaal. Ze kunnen de verschillende talen van elkaar onderscheiden in klank en de taal die ze in de baarmoeder het meest gehoord hebben, welke hun moeder spreekt, hebben ze het liefst.

Omdat bewezen is dat baby’s als ze geboren zijn hun moeder stem herkennen, is het dus zinvol in de laatste maanden van de zwangerschap tegen je kind te praten, verhalen te vertellen en te zingen. En als vader dat ook doet, krijgt hij van zijn kind meteen na de geboorte ook de voorkeur voor zijn stem cadeau. Daarnaast verhoogt dit praten tegen die grote onbekende daar in de buik de betrokkenheid bij je kind en bouwt het aan de relatie met hem.

Als jij en je partner een verschillende taal spreken, blijkt het het beste om in je eigen moedertaal met je kind te communiceren. Als je het doet in de taal van je partner, wat voor jou niet je eerste taal is, krijgt je kind van jou een verarmde versie. In je eigen taal kun je veel rijkere taal gebruiken en je kind wordt meertalig geboren. Alleen wat hij blijft horen na de geboorte zal hij leren en alle andere taalcapaciteit verdwijnt in de loop van de het eerste half jaar.

Als je wilt reageren, graag.
Ik ben nieuwsgierig naar jouw herinneringen.

 • Wat herinner je je nog over jouw taalontwikkeling?
 • Ben je een vroege prater geweest of juist een late?
 • Ben je nu een makkelijke prater of laat je anderen liever het woord doen?

2 gedachten over “Praten tegen je baby

 1. Marjolein Heine (het babyliedjesboek)

  Leuke blog! En helemaal waar. Tijdens de zwangerschap van onze oudste heb ik veel gezongen en ook na de bevalling. Het oude liedjesrepertoire maar ook zelf verzonnen liedjes bij de activiteiten zoals in badje en naar bed toe gaan. Wat ik merk is dat baby’s daar erg rustig van worden. Zingen (voor je kleintje) is niet voor iedereen vanzelfsprekend maar oh zo leuk! Uiteindelijk heb ik besloten de liedjes te bundelen en uit te geven in Het Babyliedjesboek. Benieuwd? Ze zijn o.a te beluisteren op Spotify.

  1. Tjitske de Boer Bericht auteur

   Hallo Marjolein,
   Dank je wel voor je compliment. Ja, kinderen worden rustig als er muzikaal tegen ze worden gesproken, voor ze wordt gezongen of iets anders met ritme. Het reguleert het hele systeem naar meer ontspannen.
   Wat leuk dat je je liedjes hebt gepubliceerd zodat iedereen ervan kan genieten. Je mag hier best een echte link neerzetten.
   Hartelijke groet,
   Tjitske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.