Even bijtanken

Bijtanken is het even bij een ouder hangen, dus met fysiek contact, wat een kind doet dat al kruipt, staat of loopt. Het is een soort pauze in het vrije spelen. Bijtanken is veiligheid halen en een moment van rust van het zelfstandig in de wereld zijn en het opladen met nieuwe energie.

In mijn zwangerschapstijd had ik een droom:

‘Ik zit voor een poppenkast. Er zijn meer volwassenen, maar vooral kinderen, veel kinderen, allemaal op de voorste rijen bankjes. Ik zit helemaal rechts op de achterste rij. Er gebeurt van alles in de poppenkast. Op een gegeven moment komt één van de kinderen bij me staan en hangt tegen mijn been aan. In een reflex trek ik hem op mijn schoot, maar dat is in het geheel niet wat hij wil. Hij wurmt zich uit mijn handen en kijkt mij even aan met een blik van: ‘dat bedoel ik toch helemaal niet.’
En dan word ik wakker.

Ik wist meteen wat dit kind bedoelde: ‘ik wil toch alleen maar even bijtanken!’ En dat is precies wat hij doet: even veiligheid halen bij een volwassene en dan weer terug de wereld in. Ik wist ook meteen: deze les moet ik heel erg ter harte nemen. Niet te snel helpen, niet te snel invullen, niet te snel voor eigen comfort gaan. Een kind op schoot is een heerlijk gevoel en kan makkelijk eigenbelang worden in plaats van het belang voor het kind.

Is me dit gelukt? Niet zoals ik dat op dat moment voor me zag! Ik heb bijvoorbeeld op straat mijn dochter steeds aan de hand genomen. Was dat voor haar? Nee, zij kon makkelijk leren dat ze op de stoep moest blijven. Daar hoefde ik niet aan te twijfelen. Waarom deed ik het dan? Het gaf mij een gevoel van veiligheid, zekerheid om te voelen dat ze naast me was. Maar misschien drukte ik ook wel mijn eigen onzekerheid in de buitenwereld uit en was die hand voor mij net even extra gemak. En wat was het voor haar? Voor haar was het een boodschap: de (buiten)wereld is mogelijk niet veilig! In de buitenwereld moet je voorzichtig zijn.
Dit liedje doet me daar altijd aan denken:

Olifantje in het bos
Laat je mama toch niet los
Anders raak je je mama kwijt
En dan heb je later spijt
Olifantje in het bos
Laat je mama toch niet los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.